Illegaal verklaard referendum

The finest from Catalunya

Illegaal verklaard referendum

Tijdens het veel besproken referendum op 1 oktober 2017 vallen er meer dan 1.000 gewonden.

De Catalaanse strijd voor onafhankelijkheid gaat ver terug in de geschiedenis. In de herfst van 2017 bereikt dit zijn hoogtepunt en op 1 oktober organiseert de Catalaanse regering een referendum voor onafhankelijkheid. Ruim 2,3 miljoen Catalanen vinden hun weg naar de stembus, maar mede door het harde optreden van de politie gaan vele stemmen verloren.

De stembussen worden onder grote geheimhouding het land ingevoerd en op veilige plekken bewaard. De politie gaat op zoek en probeert er zoveel mogelijk alvorens het referendum te vernietigen. Waar de stemlokalen zullen zijn is tot het laatst aan toe geheim gehouden. Op 1 oktober 2019 staat de Catalaanse bevolking al geduldig in dikke rijen voor de stemlokalen en vliegen helikopters rond om zoveel mogelijk de stemlokalen te kunnen lokaliseren. De politie stormt dorpen en steden binnen en diverse stemlokalen worden met grof geweld vernietigd en gesloten. Er heerst angst onder het volk en vele stemmen gaan verloren. Er komen 2.286.217 burgers naar de stembus en 80% van de Catalaanse bevolking keurt het referendum goed.

Deze schokkende beelden gaan heel de wereld over

Het referendum wordt wereldnieuws, voornamelijk door het harde optreden van de Spaanse politie. Volgens de Catalaanse overheid raken meer dan 1000 mensen gewond. Elk conflict tussen Spanje en Catalonië werd door de Spaanse autoriteiten beantwoord met een golf van politie-, gerechtelijke en regeringsmaatregelen die ernstige schade toebrengen aan de fundamentele rechten die zijn erkend in het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens, het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie:

 • Het recht op samenkomst en demonstratie wordt beperkt
 • Vrijheid van meningsuiting wordt aangetast
 • Honderden websites worden off-line gehaald
 • Persvrijheid wordt geschonden
 • Fysiek geweld tijdens vreedzame deelname aan het referendum
 • 1.066 burgers zijn licht tot zwaar gewond
 • Juridische procedures tegen meer dan 170 verdachten
“Insurrecció” (“Opstand”), kopt de Catalaanse krant El Periódico, de dag na het referendum

Na deze inhumane vertoning, roept het Catalaanse parlement zo’n vier weken later eenzijdig de Catalaanse republiek uit. Spanje verdedigt zich en Madrid neemt op basis van artikel 155 van de grondwet tijdelijk het bestuur van de autonome regio over. De Catalaanse regering wordt afgezet en samen met andere Catalaanse leiders aangeklaagd voor rebellie.

Diverse regeringsleden vluchten naar het buitenland zoals ook de afgezette Minister President Carles Puigdemont Hij is het gezicht van de Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd en belandt samen met enkele van zijn ministers in België. Ministers die niet vluchten, belanden in een Spaanse cel.

De onafhankelijkheid en onpartijdigheid van justitie in Spanje wordt ernstig aangetast

 • President Puigdemont verbannen naar België.
 • 7 Catalaanse ministers zitten in de gevangenis.
 • 2 vreedzame activisten zitten ook in de gevangenis
 • 7 Catalaanse ministers zitten in ballingschap in België, Schotland en Zwitserland
 • 259 Belangrijke Catalaanse regeringsposities zijn afgeschaft

Bron: ANC Nederland https://ancnederland.org/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.