Recept voor Panellets

The finest from Catalunya

Recept voor Panellets

Het maken van panellets heeft en sociaal aspect en zijn onlosmakelijk verbonden met ‘la Castanyada’ oftewel het kastanjefeest wat wordt gevierd op 31 oktober. Panellets maak je met je dierbaren en terwijl deze in de oven worden afgebakken, wordt het vuurtje vast opgestookt om kastanjes te gaan poffen en met elkaar mooie verhalen op te halen.

Op het kastanjefeest staan een paar producten in de spotlights:

  • gepofte kastanjes
  • zoete aardappel (moniato)
  • Moscatell, een zoete wijn geproduceerd van de Moscatell druif
  • Panellets, een ambachtelijke zoetigheid op basis van amandelmeel

Panellets zijn leuk om te maken, zeker met kinderen en of het resultaat qua uitstraling nou perfect is, is eigenlijk helemaal niet aan de orde. Als je eenmaal een panellet hebt geproefd ben je gelijk verkocht.

Recept voor Panellets

Ingrediënten

  • 300 gram amandelmeel
  • 150 gram suiker
  • 100 gram gekookte zoete aardappel
  • 1 theelepel vanillesuiker
  • beetje citroenschil

Ingrediënten voor decoratie

  • pijnboompitten
  • kokosmeel
  • geschaafde amandelen
  • cacaopoeder
  • eidooier

Bereidingswijze

Kneed alle hoofdingrediënten samen tot een massa. Maak een grote bal en wikkel het in huishoudfolie. Laat dit een nacht in de koelkast liggen.

Zet schaaltjes klaar met pijnboompitten, amandelschaafsel, kokosmeel, cacao en het eigeel. Maak kleine balletjes van de panellet massa en laat elk balletje door het eigeel rollen om vervolgens de favoriete topping toe te voegen.

Panellets met pijnboompitten zijn het meest arbeidsintensief. De pijnboompitten moeten goed worden aangedrukt en rondom aanwezig zijn.

Panellets met gehakte amandelen hebben hetzelfde proces als die met pijnboompitten.

Panellets met een hele amandel of geconfituurde vrucht zijn balletjes zoals hierboven beschreven maar waar een hele amandel of vrucht in wordt geperst.

Panellets met kokos zijn het best als de kokos ook in de basis massa wordt verwerkt. Deze panellet krijgt een vorm als een berg.

Panellets met cacao zijn eigenlijk vergelijkbaar met die van kokos alleen krijgen deze gewoon een ronde vorm.

Welke vorm ook, elke panellet wordt bestreken met eigeel en gaat zo’n 8 minuten de oven in op 180 ºC.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.