Vrijheidsmars en staking

The finest from Catalunya

Vrijheidsmars en staking

Een week van protesten en vrijheidsmarsen

Vanuit heel Catalonië starten Catalanen wandelend naar Barcelona om hier gezamenlijk op vrijdag 18 oktober aan te komen voor een vreedzame demonstratie. Het is een protest tegen de gevangenisstraffen voor negen voormalige Catalaanse leiders, wegens hun rol in het onafhankelijkheidsreferendum van twee jaar geleden. Sinds het vonnis van maandag 14 oktober j.l. door het Spaanse Hooggerechtshof, is het onrustig in Catalonië. In de straten van Barcelona zijn duizenden mensen op de been gekomen om te protesteren en ook wordt er massaal gehoor gegeven om naar de luchthaven El Prat de Barcelona te vertrekken en daar te demonstreren.

De demonstranten noemen de veroordeling van hun politici een schande. Dag in dag uit is er deze week betoogd, en het dagelijks leven staat op zijn kop.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-1024x576.png

18 Oktober 2019: Staking in Catalonië

Er wordt een algemene staking aangekondigd voor vrijdag 18 oktober. Gedurende de week vertrekken Catalanen uit alle hoeken om wandelend naar Barcelona te vertrekken. In vele getallen vertrekt men en het wordt één van de vele vreedzame demonstraties die de Catalanen al van oudsher voeren. Jong en oud komen samen en er worden spontaan slaapplekken en ‘Sopars Populars’ georganiseerd in de dorpen als tussenstop.

Identiek aan 1 oktober 2017 gedurende het referendum, treedt ook nu de politie weer hardhandig op tijdens de protesten en vallen er velen gewonden. Jonge manifestanten richten een eigen protestgroep op en er worden barricades opgeworpen en brandjes gesticht. De politie gebruikt traangas en rubberkogels om ze hardhandig uiteen te jagen en Barcelona eindigt elke avond in een sinister schouwspel.

Bron: Assemblea Nacional Catalana

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.