Wijngaarden Alt Empordà

Ruta del vi DO Empordà

Wijnland Empordà gaat zo’n 25 eeuwen terug in de tijd en nodigt je uit om het verleden en heden te ontdekken in één van de meest oude wijnbouwgebieden in de Mediterranee. Ferran Adrià van restaurant ‘el Bulli‘ heeft Empordà wereldwijd gastronomisch op de kaart gezet.

Leer met Alegre DO Empordà kennen

Parque Natural de Cap de Creus gezien vanaf het klooster Sant Pere de Rodes met uitzicht op de Costa Brava

In het extreme Noorden van Catalonië vind je in Empordà een landschap van contrasten; de hoger gelegen Pyreneeën met in tegenstelling de Mediterrane zee met zijn spectaculaire Costa Brava. Omringd door beschermde natuurparken maakt van Empordà een unieke plek waar zee en bergen samensmelten en welk buitengewoon wordt gemarkeerd door de extreme noordenwind, ‘la tramuntana’. Haar unieke bodem, het microklimaat en de tramuntana leveren Empordà de ideale condities voor de wijnlandbouw. DO Empordà is opgesplitst in Alt Empordà en Baix Empordà en telt zo’n 50 bodega’s, elk afzonderlijk geleid door personen die van wijn een levensstijl hebben gemaakt. Zij zien toe om dit natuurlijk erfgoed te bewaken als onderdeel van het mediterrane dieet.

Empordà grenzend aan Frankrijk en de Mediterrane zee

Met name de hooggelegen en met de hand aangelegde wijnterrassen hebben een extreem ingewikkelde bodem voor de wijnplantage. Bodems van diepe rotslagen en arm aan organisch materiaal, maken het de planten moeilijk om op zoek te gaan naar water en juist die beperking zorgt ervoor dat de wijnranken extra hun best moeten doen en daarom extra sterk worden. Algemeen zijn het zure bodems gesitueerd vanaf de kust tot aan zo’n 260 meter hoogte. Op deze moeizame bodem groeien de beste druiven voor de meest kwalitatieve wijnen.

Diepe keiharde kleibodems laten de druivenranken hard werken

Het microklimaat, de unieke bodem én de invloed van de tramuntana maken van DO Empordà een wijngebied waar er veel typen wijnen geproduceerd kunnen worden van voornamelijk inheemse druiven. Er is een groot scala aan Empordanese wijnen.

Wijnterrassen worden handmatig aangelegd

Haar rode wijnen zijn van een hoge kwaliteit, met body, evenwichtig samengesteld, harmonieus en in enkele gevallen met nuances van een verouderde crianza. Juist deze crianza’s en reserva’s vertegenwoordigen aromatische en karakteristieke wijnen; ze zijn complex, geurig, kruidig en behouden altijd een aroma van fruit. Eenmaal in de mond ervaar je een ronde, smaakvolle en aangename wijn.

Wijnen met het DO keurmerk Empordà

Witte wijnen, veelal geproduceerd met inheemse druiven, zijn fris en smaakvol, en de wijnen die worden gemaakt van 100% eenzelfde wijnras zijn van een opmerkelijke kwaliteit. Zo ook de rosé wijnen welke zich karakteriseren met een fijne kersenkleur, grote persoonlijkheid, delicate aroma’s, fris en een matig alcohol percentage. Vandaag de dag zijn rosé wijnen populair met een extreem lichte en fletse kleur, maar juist geheel volgens de filosofie van de Empordanese wijnproducenten om voor authenticiteit te kiezen, gaan zij bewust niet met deze mode mee.

Een uniek product uit de zone is ‘la Garnatxa de l’Empordà‘, een zoete dessertwijn gemaakt van de inheemse druif waaraan deze wijn zijn naam dankt. Royaal, met een smaak van deze rijpe druif, warm en zijdeachtig; kenmerken zich in een uitzonderlijke dessertwijn, samen met de andere zoete wijn die typisch is voor het gebied, ‘el Moscatell de l’Empordà’.

Een typerend druivenras van de Empordà is de rode Garnatxa, bekend als Garnatxa roja, Garnatxa grisa of Lledoner roig. Verschillende benamingen voor één en dezelfde exotische druif die zowel niet wit, niet rood maar rossig van kleur is. Familie van de Garnatxa in de serie van drie: Garnatxa Negra, Garnatxa Blanca en Garnatxa Roja. Slechts in Empordà wordt deze druivensoort Lledoner (negre, blanc en roig) genoemd. Het ras is zeer resistent aan de harde tramuntana wind en droge klimaat en levert mooie vruchten welke goed rijpen vooral op arme bodems.

Garnatxa roja, Garnatxa grisa of Lledoner roig

Wijnen die zijn ontsprong vinden in een eeuwenoude wijngeschiedenis in combinatie met de hedendaagse passie van vinologen en wijnproducenten. Rood, rosé, wit, dessert; Wijnen die geschikt zijn om te combinereen met vele lokale producten ten gerechten.

De wijnroute van Empordà is een ontdekkingsreis langs het dagelijkse leven van haar inwoners, dwars door het land van Dalí. romaans bewaarde schatten, spectaculaire panorama’s en een exceptionele gastronomie en 100% Empordanese wijnen.

KORTOM: EMPORDÀ IS HET BEZOEKEN WAARD!

Bron: Ruta del vi DO Empordà

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.