Jaarwisseling

The finest from Catalunya

Jaarwisseling

Zijn we in Nederland gewend om het jaar af te sluiten met de laatste 10 klokslagen, in Catalonië en Spanje maken ze daar 12 klokslagen van.

Het meest bijzondere aan dat in gezelschap met elkaar aftellen van het oude jaar zijn de druiven die niet mogen ontbreken; ‘els raïms de nit de cap d’any’. Vlak voor de laatste klokslagen in het oude jaar staat iedereen klaar met een glas, schaaltje of servet met 12 druiven. Op elke klokslag dien je een druif te consumeren en zoals je je kunt bedenken zal je glas na de laatste klokslag leeg moeten zijn. Dit voorspelt geluk in het nieuwe jaar. Grappig om te zien en daarna vol voldoening het glas cava met elkaar te heffen.

Voor deze traditie worden speciale druiven geteeld. Voornamelijk de druiven met het keurmerk Denominació d’Origen Protegida worden hiervoor gebruikt. Het gaat om een druivenras waarvan de trossen met papier worden bedekt om zo te worden beschermd tegen de kou, regen en guur weer terwijl de druiven een ideale temperatuur bewaren om te kunnen groeien en rijpen. Deze druiven worden geteeld en verkocht voor deze tijd van het jaar.

Ook worden er in alle supermarkten blikjes aangeboden met 12 ontpitte druiven, ideaal voor de kinderen die wat moeite hebben om zo snel de druiven naar binnen te werken. Als laatste alternatief worden er ook wel rozijnen gebruikt. Al met al een leuke traditie om een uit te proberen.

ALEGRE IMPORT WENST IEDEREEN EEN KNALLEND UITEINDE EN EEN LIEFDEVOL 2020!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.