Gezond het nieuwe jaar in

The finest from Catalunya

Gezond het nieuwe jaar in

Nu 2020 alweer goed op dreef is, zijn er velen druk bezig met goede voornemens. Dry January komt voort uit het nastreven van een gezonde levensstijl na al die feestelijke dagen, dus laten we massaal de drank staan, zetten voet over de drempel van de sportschool en zorgen we voor een uitgebalanceerde voeding.

Het mediterrane dieet past in dit plaatje mede door het gebruik van olijfolie, verse ingrediënten en peulvruchten. In landen rond de Middellandse Zee eet men veel vis en er is een grote variatie aan groente en fruit. De recepten zijn eindeloos en veelal mager.

Vegetarische crème-soepen op basis van groente en peulvruchten zijn populair en een bron van vitamine en mineralen. Simpele gerechten en ideaal voor de koude winters. Vooral peulvruchten zijn rijk aan kalium, magnesium, natrium en bevatten veelal calcium, ijzer en zijn zeer vezelrijk. Gerechten met peulvruchten zijn prima vleesvervangers en voorzien in een volledige maaltijd. Ondanks de vele rassen en soorten peulvruchten binnen het Mediterrane dieet worden voornamelijk linzen, kikkererwten, witte- en rode bonen en doperwten het meest gebruikt.

Peulvruchten een bron van vitamine en mineralen

Peulvruchten is een verzamelnaam voor bonen, erwten en linzen. Wil je je hart gezond houden? Eet dan zeker meer peulvruchten. De combinatie van kalium, magnesium, natrium en langzame koolhydraten is een feest voor je hart en daarbij is het ook nog goedkoop. Voor niet teveel kun je een heerlijke, gezonde en goedkope maaltijd voorschotelen. Zonder twijfel moeten peulvruchten in ons dagelijks leven worden teruggebracht, iets wat in Catalonië al normaal is in het dagelijks leven. Bijna elk restaurant heeft wel een gerecht van peulvruchten op de kaart staan.

Ga zelf aan de slag

Crème van pompoen en linzen voor 4 personen

dsc_1106
Crema de carbassa i llenties vermelles

Ingrediënten

 • 1 rode ui
 • 3 wortelen
 • 1 kleine pompoen
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 laurierblaadje
 • 1 theelepel vers geraspte gember
 • 1 theelepel kurkuma
 • 4 eetlepels geweekte en gewassen linzen
 • liter groentebouillon
 • flinke lepel olijfolie
 • peper
 • geroosterde pompoenpitten
 • portobello
 • verse koriander en peterselie

Bereidingswijze

Pel en snijd de uien in halve maantjes en snijd de knoflook in plakjes. Fruit ze in een pan met dikke bodem waarin een flinke lepel olie is verwarmd. Voeg zeezout en het laurierblad toe zo’n 5-10 minuten tot het glazig is. Hierna kunnen de wortelen en pompoen worden toegevoegd en al snel kan de bouillon erbij en kook alles zachtjes nog 10 minuten verder. Nu kunnen de linzen, kurkuma, gember en peper toegevoegd. Zet het vuur na zo’n 20 minuten uit of als de linzen in ieder geval goed gaar zijn. Pureer alles met de staafmixer tot er een homogene en fijne crème is ontstaan en voeg zout naar smaak toe. Mocht een iets minder stevige crème gewenst zijn kan er uiteraard simpelweg nog wat extra bouillon worden toegevoegd. Pas op met zout als er bouillon uit een pak is gebruikt. Serveer in een kom en decoreer met portobello’s geroosterde pompoenpitten en verse peterselie welk helpt om de aanwezige vitamine C in de linzen nog beter op te nemen.

Bon profit!

Crème van linzen en wortelen voor 4 personen

Crema de llenties i pastanaga
 • 275 g schoongemaakte wortelen
 • 150 g uien
 • 400 g gekookte en uitgelekte linzen
 • 900 ml groentebouillon
 • Olijfolie

Schil de uien en wortelen en snijd in dobbelsteentjes. Zet een grote pan met dikke bodem op het vuur en verwarm enkele flinke lepels olijfolie en voeg de uien toe en fruit deze tot ze glazig zijn. Vul dit aan met de wortelen en laat dit een tijdje sudderen tot alles een gouden kleur heeft. Vul de pan met de bouillon en laat dit 25 minuten koken of tot de groente zacht genoeg is. De (reeds gekookte) linzen kunnen toegevoegd en als alles goed warm is kun je het met de staafmixer tot een gladde crème pureren. Decoreer met wat alfalfa, of quinoa en eet er een lekker broodje uit de oven bij.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.