Recept ‘tortell de Reis’

The finest from Catalunya

Recept ‘tortell de Reis’

Een ‘tortell’ is traditioneel gebak uit de Catalaanse keuken in de vorm van een krans, gemaakt van brioche-, of bladerdeeg of soort gelijk en gevuld en gedecoreerd met verschillende ingrediënten als marsepein, slagroom, banketbakkersroom en gedroogde vruchten.

Dit gebak is een belangrijk onderdeel binnen de culinaire traditie van Catalonië en komt terug bij elke feestelijk viering gedurende het hele jaar. Naast de belangrijke feestdagen zoals de 3 Koningen, Palmpasen en Sant Cristoffel kun je ook elke zondag bij een willekeurige pastisserie terecht voor deze verwennerij.

Een tortell de Reis, ook wel coca de Reis genoemd is een onmisbaar gebak tijdens de 3 Koningen op 6 januari na de lunch. In tegenstelling tot de variatie aan tortells gedurende andere feestdagen bestaat de basis van een drie koningen taart slechts uit een brioche deeg vermengd met marsepein en is rondom gesloten. De krans wordt rijkelijk bedekt met vruchtenconfituur zoals sinaasappel, schil van de watermeloen en gedroogde vruchten als pijnboompitten en amandelschaafsel. Buiten Catalonië heeft men niet één specifieke Roscon (Spaanse benaming) voor de 3 Koningen en kan deze ook vullingen hebben zoals slagroom of banketbakkersroom.

In een Tortell de Reis zit een verassing en wordt een porseleinen koning en een tuinboon verstopt. Degene die de koning treft in zijn stuk taart krijgt de kroon en mag zichzelf die dag de koning noemen, degene met de boon heeft pech en zal de taart moeten betalen.

Recept voor tradionele Catalaanse Tortell de Reis

Ingrediënten

Meng alle ingrediënten voor marsepein en houdt 50 gram apart

  • 200 gram suiker
  • 200 gram amandelmeel
  • 1 eiwit

Kneed de ingrediënten voor de massa van de tortell

  • 310 gr meel
  • 15 gram verse gist
  • 50 gr. melk

Voeg toe bij het deeg

  • 35 gram suiker
  • 35 gram meel
  • 10 gram zout

Maak een bol en zet 24 uur in de koelkast om de hoeveelheid te laten verdubbelen, voeg vervolgens toe:

  • 155 gram boter

Maak een bol en laat nog 2 uur in de koelkast rusten onder een doek

Rol het deeg uit tot een grote vierkante plak en bestrijk met boter. Maak een klein rolletje van het marsepein en vul het met de koning en de boon. Rol het marsepein vervolgens smal en lang uit en leg het op de lange kant van het deeg en rol alles als geheel tot een rol. Vorm een krans en maak de uiteinden vast. Bestrijk de krans met eiwit en decoreer met het overgebleven marsepein, het vruchten confituur, gedroogde vruchten en grof suiker. Dek nogmaals af en zet nog een keer 2 uur in de oven. Bak de taart 20 minuten in een voorverwarmde over op 190ºC.

BON PROFIT I FELIÇ DIA DE REIS!

Volg onderstaand instuctiefilmpje.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.