Botifarres

The finest from Catalunya

Botifarres

Een botifarra (Butifarra in het Spaans), is één van de belangrijkste producten in de Catalaanse gastronomie. Een botifarra wordt bereid volgens een authentiek recept, vervaardigd van varkensvlees van hoge kwaliteit en specerijen.

Er is een grote verscheidenheid aan botifarres:

  • Botifarra cru, verse worst, uitermate geschikt voor de BBQ.
  • Botifarra negra, gekookte bloedworst
  • Botifarra Catalana, gekookte lange worst, vergelijkbaar met gekookte ham
  • Botifarra de perol, traditioneel plattelands worst met kruiden
  • Botifarra blanca, blanke gekookte worst
  • Botifarra d’ou, bereidt met ei en traditioneel voor dijous gras (vette donderdag)
  • Botifarra d’arròs, bevat gekookte rijst
  • Bisbe en Bull, zijn dikke bloedworstvariaties

Verse botifarra

Een van de populairste worstsoorten is de botifarra cru (te vergelijken met onze braadworst), omdat deze zacht van substantie en smaak is. De worst wordt gemaakt van de beste stukken varkensvlees, gewoonlijk lende- en filetlapjes, ontdaan van vet en zenen. Elke slagerij heeft zijn eigen recept, vooral wat betreft het kruiden met verschillende ingrediënten, zoals zout, (groene) peper, suiker, nootmuskaat, knoflook en peterselie. Er zijn ook gastronomische variates met bijvoorbeeld venkel, paddestoelen en truffel.

Voor de bereiding wordt het varkensvlees heel fijn gehakt en gekruid en twee dagen tot een week koel bewaard. Dan worden ze ‘verpakt’ in de dikke darm in porties van zo’n vijftien centimeter, gekookt en tenslotte weer in de koeling gelegd.

De botifarra is zeer geschikt voor de BBQ en bij een botifarrada, een traditioneel volksfeest komen Catalanen samen om te genieten van botifarres van de gril en brood ingesmeerd met tomaat (pà amb tomàquet). Een typisch Catalaans gerecht is botifarra amb mongetes (worst met witte bonen).

Catalaans volksfeest, een botifarrada, waar in gezelschap wordt genoten van botifarres op brood met tomaat en olijfolie.

BOTIFARRA EEN AUTHENTIEK GASTRONOMISCH PRODUCT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.