Olijfolie

The finest from Catalunya

Olijfolie

MEDITARRANE WAY OF LIVING

Denk je ook gelijk aan de zon en een Mediteraans leven als je brood met tomaat, knoflook, zout en heerlijke Spaanse olijfolie voorgeschoteld krijgt?
Een mooie olijfolie is al lang niet meer weg te denken binnen de Nederlandse cultuur. Het geeft elk gerecht nét even dat extra.  Simpelweg op ambachtlijk landbrood is het een gewaardeerd bijgerecht aan tafel.

OLIJFOLIE DRAAGT BIJ AAN GEZONDE LEEFSTIJL

Inwoners aan de Middellandse zee genieten volop van de voordelen welke voedingsgewoonten en levenswijze met zich meebrengt. Ziekten als hart- en vaatziekten, kanker, maar ook allergieën en een simpele verkoudheid komen daar veel minder voor. Olijfolie en dan met name de verge extra, is één van de belangrijkste factoren die hieraan bijdraagt. 

Het mediterrane leven 

100% Puur en gezond

DOP  (Denominació d’Origen Protegida)

Catalonië kent een controlesysteem voor de kwaliteit van voedingsmiddelen, waarbij de DOP markering niet alleen de regio van herkomst aangeeft, maar ook de kwaliteit. Onder strenge Europese normen wordt er gecontroleerd of de producten en grondstoffen voor 100% afkomstig zijn uit het vastgestelde gebied en productie en verwerking uitsluitend hier heeft plaats gevonden. Het logo wordt afgegeven door de raad van toezicht ‘consejo regulador’. Deze houdt toezicht op de kwaliteitsnormen, herkomst, oogstjaar, etikettering, het officiële zegel en serienummer.

CATALAANSE DOP’s 

Catalonië produceert een hoge kwaliteit aan olijfolie’s, varierend van kleur, smaak en aroma afhankelijk van herkomst.  Het olijfras, de omgeving, het klimaat en de productverwerking geven karakter en persoonlijkheid aan elk merk  Catalaanse olijfolie. Catalonië telt momenteel 5 DOP’s betreffende  olijfolie extra verge. 

DOP Siurana 
DOP les Garrigues 
DOP Terra Alta 
DOP Baix Ebre-Montsià 
DOP l’Empordà

ARBEQUINA OLIJF

Deze van oorsprong Catalaanse olijf, is een van de kleinste van de vele honderden olijfsoorten ter wereld. Hij weegt slechts 1,9 gram en heeft een grote pit. Het olijfvlees bevat ongeveer 20% olie dus er is 5 kilo nodig voor 1 liter puur sap. Olijfolie van de Arbequina olijf wordt zeer gewaardeerd om zijn excellente aroma en levert een bekroonde olijfolie met een specifieke smaak en kwaliteit De bomen staan op specifieke leemgronden rijk aan mineralen en kalk. Het zuurgehalte is extreem laag, een eigenschap die slechts de allerbeste olijfolie’s bezitten.

De Arbequina olijf wordt in Catalonië gezien als één van de meest delicate en exquise olijf soort. De groenachtige tot gele olijfolie is zeer fruitig en zacht en heeft een zoete smaak van amandelen en rijp fruit maar met een verrassend gepeperd accent. De nasmaak is fruitig. De bijzondere smaak komt het best tot zijn recht bij gebruik op kamertemperatuur. Arbequina dankt zijn naam aan de plaats “Arbeca”, enkele kilometers verwijdert van Llorenç del Penedès. Zo’n 800 jaar geleden haalden boeren van Arbeca olijfbomen uit Palestina en Israel om ze vervolgens in de omgeving van Arbeca te planten. 

HET MEDITERRANE LEVEN – 100% PUUR EN GEZOND

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.