Blog

The finest from Catalunya

Storm GLORIA

De afgelopen vier dagen heeft noodweer als een monster door Catalonië geraasd en een totale ravage achtergelaten evenals in delen van Spanje. Het natuurgeweld heeft inmiddels aan acht mensen het leven gekost en nog drie mensen worden vermist door de storm met de naam Gloria. Gloria wordt gezien als een van de heftigste stormen sinds…
Lees meer

Calçotada: wat is dat?

Als je in het begin van het jaar wel eens in Barcelona of elders in Catalonië bent geweest dan heb je vast wel een calçots op het menu zien staan. Het eten van deze calçots, een uiensoort die smaakt naar prei, is een lokale traditie en is één van de belangrijkste tradities binnen de Catalaanse gastronomie. Je kunt…
Lees meer

Recept ‘tortell de Reis’

Een ‘tortell’ is traditioneel gebak uit de Catalaanse keuken in de vorm van een krans, gemaakt van brioche-, of bladerdeeg of soort gelijk en gevuld en gedecoreerd met verschillende ingrediënten als marsepein, slagroom, banketbakkersroom en gedroogde vruchten. Dit gebak is een belangrijk onderdeel binnen de culinaire traditie van Catalonië en komt terug bij elke feestelijk…
Lees meer

Gezond het nieuwe jaar in

Nu 2020 alweer goed op dreef is, zijn er velen druk bezig met goede voornemens. Dry January komt voort uit het nastreven van een gezonde levensstijl na al die feestelijke dagen, dus laten we massaal de drank staan, zetten voet over de drempel van de sportschool en zorgen we voor een uitgebalanceerde voeding. Het mediterrane…
Lees meer

Jaarwisseling

Zijn we in Nederland gewend om het jaar af te sluiten met de laatste 10 klokslagen, in Catalonië en Spanje maken ze daar 12 klokslagen van. Het meest bijzondere aan dat in gezelschap met elkaar aftellen van het oude jaar zijn de druiven die niet mogen ontbreken; ‘els raïms de nit de cap d’any’. Vlak…
Lees meer

Kerst in Catalonië

Nu kerst in zicht komt, komt ook een antieke mythe de Catalaanse huizen binnen: ‘Tió de Nadal’. Het woord tió komt van het Latijnse woord titio en betekent fakkel en het authentieke feest stamt af uit de Catalaanse en Aragonese mythologie. Een jaarlijks terugkerende kersttraditie voor kinderen genoemd ‘Caga tió‘, letterlijk vertaald als ‘poepende fakkel’.…
Lees meer

Ruta del vi DO Empordà

Wijnland Empordà gaat zo’n 25 eeuwen terug in de tijd en nodigt je uit om het verleden en heden te ontdekken in één van de meest oude wijnbouwgebieden in de Mediterranee. Ferran Adrià van restaurant ‘el Bulli‘ heeft Empordà wereldwijd gastronomisch op de kaart gezet. Leer met Alegre DO Empordà kennen In het extreme Noorden…
Lees meer

Festes de Sant Narcis

Castellers trotseren 100 traptreden voor de kathedraal in Girona op de dag van de heilige ‘Sant Narcis’. Bekijk een spectaculaire film met een kloppend hart en spectaculair eind. Het blijft indrukwekkend als je ‘live’ een groep Castellers mag beleven. Maar het jaarlijkse terugkerende evenement op de dag van ‘Sant Narcis’ geeft wel extra kippenvel. “The…
Lees meer

Recept voor Panellets

Het maken van panellets heeft en sociaal aspect en zijn onlosmakelijk verbonden met ‘la Castanyada’ oftewel het kastanjefeest wat wordt gevierd op 31 oktober. Panellets maak je met je dierbaren en terwijl deze in de oven worden afgebakken, wordt het vuurtje vast opgestookt om kastanjes te gaan poffen en met elkaar mooie verhalen op te…
Lees meer

La Castanyada

‘La Castanyada’ ofwel kastanjefeest is één van de vele traditionele feesten in Catalonië en wordt gevierd op 31 oktober, gelijk aan het bij ons overgewaaide Amerikaanse feest Halloween. ‘La Castanyada’ gaat vooraf aan 1 november de dag van ‘Tots Sants’, Allerheiligen, wat een officiële feestdag is in Catalonië. ‘La Castanyada’ vindt zijn oorsprong als een…
Lees meer