Blog

The finest from Catalunya

COVID-19

Laatste nieuws 21 maart Het ‘Cotton House’ is het eerste hotel in Barcelona welk geïnfecteerde zieken opneemt om te verzorgen. Gezien de gezondheidszorg uit zijn voegen barst wordt er hard gezocht naar nieuwe oplossingen om zieken op te kunnen nemen en verzorgen. Net als in China en Italië worden hotels tijdelijk ingericht als ziekenhuis. In…
Lees meer

Wine Pleasures trip Barcelona

Soms heb je van die verrassingen waar je niet lang over hoeft na te denken, daar wil je gewoon bij zijn! Dat had ik met de uitnodiging die ik kreeg voor een Pleasure Workshop & Winery Visit Programme, welke werd gehouden in Catalonië/ Barcelona. ⁣ ⁣⁣ Wat een geweldig wijn feest werd het! Intense dagen,…
Lees meer

Storm GLORIA

De afgelopen vier dagen heeft noodweer als een monster door Catalonië geraasd en een totale ravage achtergelaten evenals in delen van Spanje. Het natuurgeweld heeft inmiddels aan acht mensen het leven gekost en nog drie mensen worden vermist door de storm met de naam Gloria. Gloria wordt gezien als een van de heftigste stormen sinds…
Lees meer

Calçotada: wat is dat?

Als je in het begin van het jaar wel eens in Barcelona of elders in Catalonië bent geweest dan heb je vast wel een calçots op het menu zien staan. Het eten van deze calçots, een uiensoort die smaakt naar prei, is een lokale traditie en is één van de belangrijkste tradities binnen de Catalaanse gastronomie. Je kunt…
Lees meer

Recept ‘tortell de Reis’

Een ‘tortell’ is traditioneel gebak uit de Catalaanse keuken in de vorm van een krans, gemaakt van brioche-, of bladerdeeg of soort gelijk en gevuld en gedecoreerd met verschillende ingrediënten als marsepein, slagroom, banketbakkersroom en gedroogde vruchten. Dit gebak is een belangrijk onderdeel binnen de culinaire traditie van Catalonië en komt terug bij elke feestelijk…
Lees meer

Gezond het nieuwe jaar in

Nu 2020 alweer goed op dreef is, zijn er velen druk bezig met goede voornemens. Dry January komt voort uit het nastreven van een gezonde levensstijl na al die feestelijke dagen, dus laten we massaal de drank staan, zetten voet over de drempel van de sportschool en zorgen we voor een uitgebalanceerde voeding. Het mediterrane…
Lees meer

Jaarwisseling

Zijn we in Nederland gewend om het jaar af te sluiten met de laatste 10 klokslagen, in Catalonië en Spanje maken ze daar 12 klokslagen van. Het meest bijzondere aan dat in gezelschap met elkaar aftellen van het oude jaar zijn de druiven die niet mogen ontbreken; ‘els raïms de nit de cap d’any’. Vlak…
Lees meer

Kerst in Catalonië

Nu kerst in zicht komt, komt ook een antieke mythe de Catalaanse huizen binnen: ‘Tió de Nadal’. Het woord tió komt van het Latijnse woord titio en betekent fakkel en het authentieke feest stamt af uit de Catalaanse en Aragonese mythologie. Een jaarlijks terugkerende kersttraditie voor kinderen genoemd ‘Caga tió‘, letterlijk vertaald als ‘poepende fakkel’.…
Lees meer

Ruta del vi DO Empordà

Wijnland Empordà gaat zo’n 25 eeuwen terug in de tijd en nodigt je uit om het verleden en heden te ontdekken in één van de meest oude wijnbouwgebieden in de Mediterranee. Ferran Adrià van restaurant ‘el Bulli‘ heeft Empordà wereldwijd gastronomisch op de kaart gezet. Leer met Alegre DO Empordà kennen In het extreme Noorden…
Lees meer

Festes de Sant Narcis

Castellers trotseren 100 traptreden voor de kathedraal in Girona op de dag van de heilige ‘Sant Narcis’. Bekijk een spectaculaire film met een kloppend hart en spectaculair eind. Het blijft indrukwekkend als je ‘live’ een groep Castellers mag beleven. Maar het jaarlijkse terugkerende evenement op de dag van ‘Sant Narcis’ geeft wel extra kippenvel. “The…
Lees meer