La Calçotada | een Catalaans volksfeest

WAT ZIJN CALÇOTS

CALÇOTS

Ben je een ‘die-hard-Barcelona-fan’ dan heb je vast wel eens calçots (spreek uit: Kalsots) op het menu zien staan. Een calçot is een ui en onderdeel van één van de belangrijkste lokale tradities binnen de Catalaanse gastronomie. Deze ui is visueel vergelijkbaar met een prei of een lente-ui. Zijn smaak is zoet en kenbaar door zijn lange en witte loof. Je kunt calçots verkrijgen in restaurants of in een authentieke Masia. Het calçots seizoen loopt van januari tot en met april. 

GESCHIEDENIS

Aan het eind van de 19de eeuw werd de calçot ‘ontdekt’. In het dorpje Valls | provincie Tarragona | staat de wieg van dit lokale product. Een boer bedacht om de traditionele witte uien op een bijzondere manier te kweken. De ui wordt steeds met aarde bedekt zodra ze beginnen te groeien. Op deze manier blijft de stengel wit en eetbaar. Wij Nederlanders herkennen dit proces binnen de aspergeteelt. Het bijvullen van aarde op een plant wordt ‘calçar’ genoemd en daar komt dus de naam calçot vandaan. 

TRADITIE UIT CATALONIË

LA CALÇOTADA | HET EVENEMENT

Na de ‘uitvinding’ van deze calçot besloot men om er een maaltijd en een speciale en feestelijke gelegenheid van te maken | LA CALÇOTADA. Al snel verspreidde de calçotada-hype zich over heel Catalonië en is het tegenwoordig een niet weg te denken evenement. Overal wordt door heel Catalonië dit volksfeest gehouden tussen januari en april. Vrienden en familie komen bijéén op de vele openbare BBQ plekken, in de bergen of de bossen. Op een doorsnee zondag middag ruik je overal de geur van calçots. Maar ook bij vrienden thuis is het een onmisbaar evenement. Er is altijd wel iemand binnen de familie of vriendenkring die een buitenverblijf bezit en er een fijn evenement van maakt. 

TRADITIE

De traditie schrijft voor dat de calçots staand worden gegeten. Je ervaart het ultieme Mediterrane gevoel. Met een mooie groep mensen genieten in de buitenlucht. Per porties van zo’n 20 stuks worden de aangebrande calçots in een krant gewikkeld en geserveerd op een dakpan. Het ‘pellen’ van een calçot is een techniek die je even onder de knie moet krijgen. Een calçot wordt als een ‘haring’ gegeten. Aan zwarte handen ontkom je niet. De speciale calçots-saus of Romesco mag hierbij niet ontbreken. Tegen het morsen worden er ‘pitets’ (slabbetjes) uitgedeeld. Aan servies, bestek én glazen voor de wijn ontbreekt het. Men gebruikt simpel een porrón | porró | glazen wijnkruik. Het feest eindigt met een buffet aan toetjes. Iedereen neemt lekkers mee en met een goed glas cava wordt dit spektakel afgesloten. 

Calçots in de webwinkel

Pack 50 stuks inclusief saus
Koop nu

BEREIDING

Allereerst wordt er flink vuur opgestookt en de calçots worden verdeeld op een rooster op de gloeiende vlammen gelegd. Zodra deze zijn zwart geblakerd worden ze in kranten gewikkeld om nog een kwartiertje na te garen. 
 
DE SAUS
 
Elke familie, zeker in Valls en omstreken, bereidt de calçotsaus op haar eigen manier. Geheime recepten worden niet gedeeld. Romesco en … zijn hiervoor de benamingen. De basis van deze typisch Catalaanse saus zijn gemalen noten, tomaat, knoflook, olijfolie en wijnazijn. De saus is ook heerlijk bij gegrild vlees. 

BOTIFARRES

 
De calçots zijn onderdeel van een op zich zelf staande vegan maaltijd. Bij een traditionele calçotada worden er ook botifarres (Catalaanse worstjes) op brood met tomaat geserveerd. Als het ‘voorgerecht’ calçots zijn hoogtepunt heeft gehad, dan gaan er worstjes op het nog smeulende vuur. Er zijn inmiddels vele ‘moderne’ variaties in de botifarres. Maar vooral de botifarra negre mag niet ontbreken. Dit is de  bloedworst variatie waar elke Catalaan van smult.

DE BASIS IS VEGAN

VEGETARISCH FEESTMAAL

Een calçotada is dus zoals gezegd een traditioneel Catalaans volksfeest. Een klein groepje vrienden kan dit organiseren maar ook hele gemeentes maken er een heus festijn van. In de hoofdrol staan calçots. Deze vegetarische lekkernij past goed binnen onze huidige maatschappij en je kunt het hier dus prima bij laten. Je VEGAN feest is compleet met een calçot-soepje als starter, pà amb tomàquet en artisjokken op het nog smeulende vuur. 

CALÇOTADA IN NEDERLAND

CALÇOTS VAN HOLLANDSE BODEM

Calçots krijgen ook buiten Nederland steeds meer bekendheid. Zo heeft een Hollandse boer (ook verliefd op dit product)| dit project opgepakt. Sinds dit jaar werken wij samen met Huibertus en kun je nu ook tot juni verse Calçots bij ons bestellen afkomstig van Hollandse bodem.

HOE ORGANISEER IK DIT IN NEDERLAND?

Dit van oorsprong Catalaanse evenement krijgt steeds meer bekendheid. Eigenlijk niet zo gek omdat wij als Nederlanders houden van alles van over de grens. Daarbij is dit prima te organiseren op een BBQ en ja; ook daar zijn wij Nederlanders dol op. Het is simpel, vegan en past overal bij.
Je kunt het evenement zo groot maken als je zelf wilt. Houd je het slechts Vegan met artisjokken en pà amb tomàquet óf eindig je ook met Catalaanse botifarres? Geniet je met zijn tweetjes óf nodig je een grote groep vrienden uit? Op de BBQ in de tuin óf als een heuse scout met een groot en open vuur?

Inmiddels hebben wij al aan heel veel mensen dit product bezorgd. Ieder doet het op zijn eigen manier. De elektrische BBQ of vuurkorf in de tuin, op het balkon of ergens binnen op de open haard in een gehuurd familiehuisje.

HULP OF INFORMATIE NODIG?

Neem contact met ons op en wij denken graag met u mee.

+31 (0) 615571726

info@alegreimport.nl

Bent u nog geen klant maar wel geïnteresseerd in onze bijzondere Spaanse en gespecialiseerde Catalaanse producten? Wij zijn te bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 10:00 en 16:00 uur op telefoonnummer 06-15571726 of per mail info@alegreimport.nl