Spaanse olijfolie

Inwoners aan de Middellandse zee genieten volop van de voordelen welke voedingsgewoonten en levenswijze met zich meebrengt. Ziekten als hart- en vaatziekten, kanker, maar ook allergieën en een simpele verkoudheid komen daar veel minder voor. Het gebruik van olijfolie heeft een gezonde werking, verlaagt de bloeddruk en is goed voor je huid. Zeker nu we beter voor onszelf moeten zorgen gedurende de Corona-crisis is olijfolie een ideale aanvulling binnen ons dieet.

De allerbeste olijfolie’s kwalificeren zich door handmatige oogst, – selectie en de eerste koude pers. Je kunt Spaanse olijfolie grofweg indelen in vijf categorieën:

  • De eerste koude pers levert ons Extra Verge olijfolie en hiervoor worden alleen de allerbeste olijven gebruikt na handmatige selectie. Deze moeten aan belangrijke kwalificaties voldoen.
  • De verge olijfolie wordt ook behaald uit een koude pers. Middels een mechanische methode wordt er slechts met druk en zonder verhitting olie uit de olijven geperst.
  • Categorie drie is geraffineerde olijfolie. Hierbij worden alle oneffenheden uit de olie verwijderd door verhitting en afkoeling. Hierdoor verliest de olie wel een deel van zijn smaak.
  • Hierop volgt de standaard olijfolie met een neutrale smaak. Het betreft een mengsel van geraffineerde olijfolie en Verge olijfolie.
  • De laatste categorie is olie verkregen uit overgebleven olijven die niet door de eerste kwaliteitsselectie zijn gekomen wegens formaat, beschadigingen of overrijpheid.

Arbequina olijfolie en meer

Bij Alegre Import kun je ook terecht voor de zeer geprezen Arbequina olijfolie. Deze van oorsprong Catalaanse olijf, is een van de kleinste van de vele honderden olijfsoorten ter wereld. Hij weegt slechts 1,9 gram en heeft een grote pit. Het olijfvlees bevat ongeveer 20% olie dus er is 5 kilo nodig voor 1 liter puur sap. Olijfolie van de Arbequina olijf wordt zeer gewaardeerd om zijn excellente aroma en levert een bekroonde olijfolie met een specifieke smaak en kwaliteit De bomen staan op specifieke leemgronden rijk aan mineralen en kalk. Het zuurgehalte is extreem laag, een eigenschap die slechts de allerbeste olijfolie’s bezitten.
De Arbequina olijf wordt in Catalonië gezien als één van de meest delicate en exquise olijf soort. De groenachtige tot gele olijfolie is zeer fruitig en zacht en heeft een zoete smaak van amandelen en rijp fruit maar met een verrassend gepeperd accent. De nasmaak is fruitig. De bijzondere smaak komt het best tot zijn recht bij gebruik op kamertemperatuur. Arbequina dankt zijn naam aan de plaats “Arbeca”, enkele kilometers verwijdert van Llorenç del Penedès. Zo’n 800 jaar geleden haalden boeren van Arbeca olijfbomen uit Palestina en Israel om ze vervolgens in de omgeving van Arbeca te planten. 

Onder het keurmerk D.O.P. Baena leveren wij een gekwalificeerde olijfolie samengesteld uit een selectie der allerbeste olijven uit de regio Córdoba.

Bestellen?

Bent u nog geen klant maar wel geïnteresseerd in onze Spaanse olijfolie? Wij zijn bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 10:00 en 16:00 uur op telefoonnummer 06-15571726 of per mail info@alegreimport.nl