Calçots in Nederland _ HET CATALAANSE CALÇOT SEIZOEN 2024 IS AFGELOPEN _ Eind 2024 pakken wij weer bestellingen op voor 2025.

CALÇOTS IN NEDERLAND

CALÇOTS IN NEDERLAND KOOP JE BIJ ALEGRE IMPORT

Als die-hard Barcelona fan ben je zeker in je nopjes nu je ook calçots in Nederland kunt kopen. Van de maanden januari tot april kun je bij Alegre Import terecht voor deze typische Catalaanse lekkernij. Het betreft een ui welke onlosmakelijk is verbonden met een belangrijke Catalaanse traditie, la Calçotada! Een calçot [spreek uit ‘KALSOT’] is visueel vergelijkbaar met een prei. Zijn smaak is zoet en kenbaar door zijn lange en witte loof. In Catalunya kun je calçots verkrijgen bij de boer van december tot half april. Bij veel restaurants tref je in deze tijd van het jaar calçots op het menu. Deze lange witte ui wordt op een bijzondere manier verbouwd. Het proces is vergelijkbaar met de aspergeteelt. Gedurende de groei bedekt men de ui steeds met een bergje aarde. Op deze wijze blijft de stengel wit en eetbaar. 

Bij Alegre importeren wij rechtstreeks vanuit regio Barcelona.

BUNDEL CALÇOTS

Import uit Catalunya

CALÇOTADA PACK

Calçots & Romesco saus | Vekrijgbaar in diverse formaten

LA CALÇOTADA | HET EVENEMENT

CATALAANS VOLKSFEEST

Ergens in 19e eeuw werd dit uienras ontdekt door een Catalaanse boer. Na de uitvinding van deze lekkernij besloot men om er een maaltijd en feestelijke gelegenheid van te maken. En zo werd LA CALÇOTADA geboren. De calçotada-hype is inmiddels door heel Catalonië een niet weg te denken evenement. In de maanden januari tot april komen vrienden en familie bijeen op de vele openbare BBQ plekken. Op een doorsnee zondag middag ruik je in de bergen of bossen de geur van calçots. Maar ook bij vrienden thuis is het een onmisbaar evenement. Er is altijd wel iemand binnen de familie of vriendenkring die een buitenverblijf bezit en er een fijn evenement van maakt. 

TRADITIE

De traditie schrijft voor dat de calçots staand worden gegeten. Dus je ervaart gelijk het ultieme Mediterrane gevoel. Oftewel tezamen met een mooie groep mensen genieten in de buitenlucht. Per porties van zo’n 20 stuks worden de aangebrande calçots in een krant gewikkeld en geserveerd op een dakpan. Het ‘pellen’ van een calçot is een techniek die je even onder de knie moet krijgen. Een calçot wordt in een specifieke saus gedoopt en als een haring gegeten. Hiertoe worden er tegen het morsen slabbetjes [bavets | pitets] uitgedeeld. Servies, bestek én glazen voor de wijn zijn niet nodig. Je eet staand, gooit de afgepelde schil op de grond en drinkt wijn uit een glazen wijnkruik [porrón | porró]. Het feest eindigt met een buffet aan toetjes. Iedereen neemt lekkers mee en met een goed glas cava wordt dit spektakel afgesloten.

INGREDIËNTEN VOOR EEN PERFECTE CALÇOTADA

Belangrijkste ingrediënt is een fijne groep mensen om het festijn mee te beginnen. Calçots zijn onderdeel van een op zich zelf staande vegan maaltijd. Perfect met artisjokken en gegrild brood met biologische Arbequina olijfolie en tomaat. Je eet deze ui-achtige altijd met de calçots saus. Zelf gemaakt of kant en klare romesco saus. Daarbij een mooie wijn en cava om mee af te sluiten.
 
Bij een traditionele calçotada gaan er ook Catalaanse worstjes [botifarres] op het nog smeulende vuur. Chorizo, xistorra en bakbloedworst zijn ook vaak aanwezig. De overgebleven romesco saus smaakt daarna ook heerlijk bij het gegrilde vlees. 

CALÇOTS | VEGETARISCH FEESTMAAL

DE BASIS IS VEGAN

Een calçotada is dus een traditioneel Catalaans volksfeest. Kleine groepjes vrienden organiseren dit maar ook elke gemeente maakt er een heus festijn van. Uiteraard spelen calçots hierbij de hoofdrol. Deze vegetarische lekkernij past goed binnen onze huidige maatschappij en je kunt het hier dus prima bij laten. Je VEGAN feest is compleet met een calçot-soepje als starter, pà amb tomàquet en artisjokken op het nog smeulende vuur. 

Ben je een Catalaan in Nederland of ben je Nederlander en ook in de ban van calçots in Nederland? Neem dan snel contact met ons op. 

LET OP!

Een calçot is een vers product wat wij van Catalonië naar Nederland importeren. Onze calçots komen van verschillende producenten en worden ons altijd geleverd met een koeltransport om zo de beste condities te bewaken.

Maar even vooropgesteld; Wij kunnen je vandaag geen calçots bieden die gisteren nog op het Catalaanse land stonden. Een bestelling kost tijd, een transport kost tijd en verzenden naar de eindbestemming kost tijd. Helaas ontkomen wij er niet aan dat er minstens zo’n anderhalve week tussen zit van oogst tot aan jouw deur.

Goed nieuws; Een calçot is een ui-vormige en al ziet hij er niet meer uit als dag één na de oogst; dit vormt geen belemmering voor de beleving, kwaliteit óf het spektakel van een calçotada. Het belangrijkste [eetbare] deel blijft lange tijd in goede kwaliteit bewaard tussen de bladeren terwijl juist het blad-uiteinde [het deel wat je sowieso niet eet] na verloop van tijd gaat smetten, indroogt of bruin kleurt. Dit is uiteraard jammer maar gelukkig weet een calçot-expert dat je dit deel toch wegsnijdt alvorens je de calçotada begint. 

Enfin, wil je liever geen concessies doen en een calçot pur sang?

Boek snel een ticket naar Barcelona, koop je Calçots vers van de boer en maak er een lokaal Catalaans feestje van.

CALÇOTS IN NEDERLAND

Calçots IN Nederland | VERRASSEND | Calçots UIT Nederland

Calçots krijgen ook buiten Catalunya steeds meer bekendheid. Zo heeft een Hollandse boer [ook verliefd op dit product] dit project opgepakt. Na jaren van puzzelen heeft hij de perfecte calçot weten na te bootsen. Gewoon op ons lage-landen-grond, hoe leuk is dat? Uiteraard is ons klimaat niet vergelijkbaar met de Mediterrane landen en valt de oogst periode ook anders [later in het seizoen] en soms ook tegen [té nat en verzopen]. Maar elk jaar blijven wij proberen. Als wij geen calçots van Catalaanse bodem meer kunnen leveren, dan schakelen wij over naar Nederland. 
*In 2025 hopen wij ook weeer Hollandse calçots te kunnen aanbieden. 

HOE ORGANISEER IK DIT IN NEDERLAND?

Zoals gezegd ontgaat dit Catalaanse evenement ook Nederland niet. Eigenlijk niet zo gek omdat wij als Nederlanders houden van alles van over de grens. Het is prima te organiseren op een BBQ, en ja, ook daar zijn wij Nederlanders dol op. Daarbij is het simpel, vegan en past overal bij.
Je kunt het evenement zo groot of zo klein maken als je zelf wilt. Houd je het slechts Vegan met soep, artisjokken en pà amb tomàquet óf eindig je ook met Catalaanse botifarres? Geniet je met zijn tweetjes óf nodig je een grote groep vrienden uit? Op de BBQ in de tuin óf als een heuse scout met een groot en open vuur?

Inmiddels hebben wij al aan heel veel mensen dit product bezorgd. Ieder doet het op zijn eigen manier. De elektrische BBQ, vuurkorf in de tuin, het balkon of ergens binnen op de open haard in een gehuurd familiehuisje. Het kan allemaal. 

MIS HET NIET | Calçots, de overgewaaide traditie uit Barcelona

Klant worden bij Alegre Import

Bent u nog geen klant maar wel geïnteresseerd in calçots of Catalaanse specialiteiten? Vult u dan het registratieformulier in en daarna nemen wij contact met u op.