Wijntour
Het is September en het oogstseizoen is voor de wijnboeren in volle gang; dit jaar wellicht iets vroeger dan normaal, wegens de weersomstandigheden van afgelopen jaar. Alegre Import krijgt hiervoor een exclusieve tour door de wijngaarden van Aymar_wines. Een avontuur welk ons de passie voor de ecologische wijncultuur laat zien waar dit bedrijf zich mee bezig houdt.
Aymar_wines is een familiebedrijf in de Penedès-Catalunya, ooit gestart in de 19e eeuw toen de voorouders Lluïsa Aymar en haar echtgenoot naar Havana zeilden om daar hun wijnen te verkopen. Nu zes generaties verder gaat het bedrijf mee met de tijd en ontwikkelen zij slechts biologische wijnen en cava met veelal inheemse druiven.
Als medewerker van Alegre Import, ga ik al vroeg uit de veren om me in mijn woonplaats Cardedeu-Vallès Oriental, door een mederwerker van Aymar_wines op te laten halen. Wij starten de dag met een prachtige zonsopkomst en uitzicht over de wijnvelden van de Penedès. Na alle uitleg over de wijn-bio-industrie, rondleidingen door de Penedès, wandelen over kleigrond, de met de hand geplukte druiven richting de bodega te zien vervoeren; word ik door eigenaresse Núria en haar vader meegenomen op de volgende trip.
We verlaten de Penedès en passeren het Catalaanse dorpje Vilosell in wijndomein D.O. Conca de Barbarà om daar van een ontbijtje te genieten op een idyllische locatie. De burgemeester komt ook nog toevallig voorbij en voelt zich vereerd om een Nederlander te treffen die de Catalaanse taal eigen is en geeft ons trots een spontane rondleiding door zijn dorp.
Na te hebben genoten van een traditioneel ontbijtje met pà amb tomàquet, embotits én een wijntje 🙂 vervolgen wij onze route richting de wijnvelden in D.O. Conca de Barbarà.
Aymar-wines is een wijnnproducent welk voornamelijk producten levert onder het domein D.O. Penedès, maar tevens bezitten zij ook wijngaarden die uitstrekken tot ver landinwaarts zoals Conca de Barbarà. Hier verbouwen zij diverse druivensoorten welke een andere kwaliteit bezitten dan de druiven die groeien in de Penedès; puur door een andere bodem, andere omgeving en ander klimaat. Een aantal van de hier verbouwde druiven gebruiken ze (nog) niet voor de maak van hun eigen wijnen, maar verkopen ze aan lokale boeren. In de Conca de Barberà verbouwt Aymar o.a. Chardonnay en Pinot Noir. De hoogte en bodem in dit gebied zijn niet te vergelijken met de factoren in de Penedès. De velden steken hier boven de 600 meter uit en de grond is er veel droger en rotsachtig. Dit zorgt voor ideale omstandigheden voor Franse druiven, maar ook de inheemse druif Macabeu doet het hier goed. Deze Catalaanse druif is belangrijk voor de productie van onder meer de Cava en daarom erg geliefd in deze regio.
Onze route vervolgt zich en we rijden naar het wijndomein D.O. Costers del Segre. Een ideale omgeving voor druivenras Cabernet Sauvignon waarvan Aymar wines wijngaarden bezit. Zij gebruiken deze druif voor de rode wijn in de serie Aymar Tranquil, maar de wijngaard in deze regio heeft een nieuw eindproduct als doel. Ze zullen de komende dagen worden geoogst en dan zal de toekomst ons een nieuw resultaat brengen.
Voor nu zijn de wijnen van Aymar uit de Penedès al genoeg om een kwalitatief uitmuntend assortiment te vormen. Check onze site voor meer informatie.