Ambacht uit Catalonië
Kaas uit Catalonië heeft terecht een plek in de wereldse gastronomie verkregen. Elke regio heeft zo zijn eigen kaas, waarbij talloze manieren van bereiding en rijping voorbij komen en dezelfde roem ervaart als kazen afkomstig uit Frankrijk, Zwitserland en Nederland.
MATÓ
Net als in Portugal en Italië, zijn in Catalonië verse kazen veel voorkomend, zoals Recuit en Brossat, maar de meest bekende en niet weg te denken in de Catalaanse categorie is Mató. Deze kaas komt oorspronkelijk uit de regio rondom het Montserrat gebergte, Centraal Catalonië, en wordt traditioneel gemaakt met geitenmelk, maar andere melksoorten zijn ook mogelijk voor dit authentieke kaasproduct. Het bereidingsproces van Mató is relatief simpel; er is geen zout nodig, geen fermentanten en geen rijpingsproces. Een product wat komt vanuit generaties terug… Mató was de perfecte manier om overgebleven melk op te slaan. Op veel ambachtelijke markten kun je Mató kopen.
Verse Mató smelt op je tong met goddelijke honing en noten en de ideale start van je dag.
FORMATGE DE FARCELL
Een ander bijzonder Catalaans juweeltje is “Formatge de Farcell” of “Formatge Lligat”. Een ambachtelijke kaas welk een traditioneel Catalaans rijpingsproces ondergaat. De kaas wordt gewikkeld in katoenen doeken welke bovenaan (als zijnde een knapzak) wordt dicht geknoopt en zo de eerste fase van de rijping ondergaat.
De naam van de kaas, (‘Farcell’) komt terug uit de tijd dat boeren met een knapzak het land op gingen. Harde werkers die hun rantsoen in een katoenen doek wikkelden. De stof van deze knapzak met zijn unieke ruitjespatroon had een typisch en authentiek Catalaans printje. Gaande weg werd het een symbool voor hardwerkende ‘plattelandsmensen’ weliswaar met een lage status maar zeker niet minder gewaardeerd.
Inmiddels is vooral in de laatste eeuw deze boeren stof erg populair geworden en wordt gezien als de meest traditioneel Catalaanse doek. Vandaag de dag zie je de Farcell in Catalonië overal terug; als tafelkleed, als theedoek of zakdoek. En zelfs in de mode zie je het opmerkelijke patroon.
Maar het meest opmerkelijke blijft wel het gebruik van de naam Farcell in de kaaswereld. Ambacht vraagt om traditie en zo ook terug naar de kern.
Hoe mooi om juist een stukje authentieke Catalaanse stof kracht bij te laten zetten aan een kaas welke met liefde, geduld en aandacht wordt gemaakt.
HERDERS
Helaas nemen ook in Catalonië de hoeveelheden herders en kaasboeren af wegens modernisatie, maar de vrije uitloop van geiten en schapen blijft nog steeds aanwezig in het Catalaanse landschap. Hoe mooi dat juist hier het beroep van herder nog lang niet is uitgestorven. Zo blijven er nog steeds boeren die met passie en liefde kazen produceren die je niet zomaar in de supermarkt tegenkomt. Ambacht voorop, en geproduceerd met melk van vrije uitloop geiten en schapen.