La Castanyada

The finest from Catalunya

La Castanyada

La Castanyada’ ofwel kastanjefeest is één van de vele traditionele feesten in Catalonië en wordt gevierd op 31 oktober, gelijk aan het bij ons overgewaaide Amerikaanse feest Halloween. ‘La Castanyada’ gaat vooraf aan 1 november de dag van ‘Tots Sants’, Allerheiligen, wat een officiële feestdag is in Catalonië. ‘La Castanyada’ vindt zijn oorsprong als een antiek begrafenisritueel rondom Allerheiligen waarbij er kastanjes, zoete aardappel, geconfituurde vruchten en ‘panellets‘ worden gegeten. Typisch bijbehorend drankje is Moscatell.

La Castanyada‘ leeft nog steeds erg onder de Catalaanse bevolking. Op alle scholen worden er met de kinderen ‘panellets‘ gemaakt en kastanjes gepoft op het schoolplein. Als de schemering valt vullen de straten zich met verkopers van gepofte kastanjes die worden aangeboden in een puntzak van oude kranten. Binnenshuis viert men met familie en vrienden het feest met gepofte kastanjes, zoete aardappel op houtskool bereid en home-made ‘panellets’ met een goed glas Moscatell.

CATALAANSE TRADITIES; ALEGRE HOUDT ERVAN!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.