Recept met calçots
Nu is de tijd van het jaar om heerlijke Catalaanse calçots te nuttigen, een zwart geblakerde groente met een traditionele saus. Maar hoe leuk is het om een traditionele calçotada te starten met een soepje/ creme van calçots? Of heb je reeds gegaarde calçots over, maak er dan dit heerlijke, simpele en vegetarische gerecht van.
Recept voor ‘crema de calçots’
Het is het ideale moment om een calçot soep te bereiden aangezien januari t/m maart hét calçot seizoen is. Dit recept is een perfect alternatief en afwijkende manier van het nuttigen van deze Catalaanse en smakelijke ui zonder hiervoor een open vuur te hoeven aan steken.
Ingrediënten
- 10 calçots
- 150 gram kookroom
- 1 aardappel (liefst zoete)
- 1,5 liter bouillon
- Catalaanse Olijfolie D.O.Siurana
- Zout
- Peper
- Salsa Romesco als decoratie
Bereiding
Schil en was de calçots, snijd ze in stukken en gooi de meest groene delen weg. Schil en was de aardappel.
In een ‘olla’, liefst een aardewerken pan, brengen we de bouillon met en beetje zout aan de kook en laten de calçots hier zo’n 15 minuten in koken. We nemen de calçots uit de bouillon en bewaren de bouillon én calçots apart.
Vervolgens verwarmen we olijfolie in een koekepan en voegen de aardappelstukjes, reeds gekookte stukjes calçots, zout en peper toe. Laat alles goudgeel prutten.
Hierna gaan dit aardappel-calçots-goedje terug in de pan met bouillon en laat dit dan nog zo’n 20-25 koken totdat de aardappels en calçots gaar zijn.
De laatste hand
Voeg de kook room toe, laat het even meekoken en pureer vervolgens alles met een fijne puree als resultaat.
Presentatie
Schep de calçot creme in een diep soepbord, maak af met een scheutje Arbequina olijfolie en een klein schepje ‘salsa Romesco‘.
CREMA DE CALÇOTS; EEN VEGA EN CATALAANSE LEKKERNIJ