CATALONIË

Catalonië is een autonome deelstaat van Spanje en strijdt ervoor om ook binnen het Verenigd Europa haar onafhankelijkheid te behouden. Barcelona is als hoofdstad het belangrijkste commerciële centrum en jaarlijks komen ontelbaar veel  toeristen naar o.a. de wereldberoemde ‘Sagrada Família’, een meesterwerk van architect Antoni Gaudí. Maar ook ‘Parque Guell‘  met zijn kleurrijk mozaiek is een grote trekpleister.

Inwoners van Catalonië staan bekend als een vriendelijk en vredelievend volk en ze staan open voor invloeden van buitenaf. Met een eigen taal, cultuur en gastronomie onderhouden ze zo hun eigen identiteit.

LIGGING

Catalonië ligt in het noordoosten van het Iberisch schiereiland, is opgedeeld in 4 provincies:
– Girona

– Barcelona

– Tarragona

–  Lleida
en die zijn dan weer in 48 Comerques verdeeld. Catalonië telt zo’n 7,5 miljoen inwoners en heeft een oppervlakte van 31.930 km2. In het noorden grenst het aan Frankrijk en Andorra, in het zuiden aan de deelstaat Valencia, in het westen aan Aragón en in het oosten aan de Middellandse Zee. De diversiteit aan uiteenlopende landschappen maakt Catalonië tot een gewild vakantieland met voor ieder wat wils. 

Catalonië
is rijk aan cultuur en tradities

Of het nu gaat om Dalí, Picasso, Gaudí, Sardanes, Diables, Gegants, Bastoners of la Castanyada, Catalonië zit vol met cultuur en tradities. De in 2010 aan UNESCO’s werelderfgoedlijst toegevoegde ‘Castellers’ zijn hiervan misschien wel het grootste boegbeeld welk de kracht en saamhorigheid van Catalonië uitstraalt. Alleen met vertrouwen in elkaar kun je een ‘castell’ (mensentoren) bouwen en als je kunt ‘bouwen’ op elkaar wordt de wereld vanzelf een stukje mooier.